Menu

НЕДЕЉА РАЗМЕНЕ У ХОЛАНДИЈИ

И ове школске године ОШ "Старина Новак" организује размену ученика са холандском школом "Sint-JansCollege". У првој недељи размене, од 23. до 27. октобра, учествовало је укупно 20 ученика двојезичних одељења 7. и 8.разреда , који су путовали у пратњи две наставнице.

Ове године су у активностима током недеље размене, поред холандских и наших ученика, учествовали и ученици из Дрездена.

Програм посете Холандији
PROGRAM AND PRACTICAL INFORMATION EXCHANGE-WEEK
Sint-Janscollege, Tolkewitz & Starina Novak 23-27 October 2023

Програм размене почео је дочекому школи "Sint-JansCollege", одмах по доласку у Хунзбрук. Након дочека и освежења, ученици су се упознали са својим домаћинима. Нажалост, због проблема око трансфера и касног доласка у школу, нису реализоване све активности у школи предвиђене за тај дан. Ученици су отишли кућама домаћина, где су се упознали са осталим члановима њихових породица и са њима провели поподне и вече.

Уторак је започео играњем едукативних друштвених игара у школи, током којег су ученици могли да размене своје прве утиске о Холандији. После краће паузе, кренули смо на пут ка пећинама Гротен Норд, које су једне од знаменитости ове регије, а иначе су некарактеристичне за Холандију. Затим је уследила централна активност планирана за други дан размене – одлазак у Мастрихт, један од најистакнутијих холандских, али и светских универзитетских градова. Због јаке кише отказан је квиз, па су ученици добили непланирано слободно време да уживају у јединственој архитектури Мастрихта, његовим прелепим улицама, парковима и ресторанима. Поподне и вече су ученици провели са својим домаћинима.

Среда је била посвећена заједничким пројектима холандских , немачких и српских ученика на тему "Циљеви одрживог развоја". Након предавања, ученици су распоређени у групе и приступили су изради задатих презентација. Иако је задатак био тежак, ученици су успешно реализовали и презентовали своје радове. После ручка, сви ученици посетили су најзначајнију знаменитост места домаћина, Замак у Хунзбруку, један од највећих замака у Холандији, изграђен 1360. године. Поново подељени у групе и у пратњи наставника, ученици су истражили све делове замка и научили нешто о његовој богатој историји која обухвата период од 14. до 20. века. После напорног дана ученици су вече провели у спортском центру, где је организовано рекреативно куглање. Након куглања домаћини су у ресторану истог спортског центра приредили вечеру на којој је послужено традиционално холандско јело од меса.

Дуго ишчекивани четвртак донео је излет у једну од културих, уметничких и финансијских престоница овог дела света – Амстердам. Ученици су, подељени у групе предвођене стручним водичима, а уз пратњу наставника, обилазили знаменитости овог града. Наши ученици су ове године имали могућност да посете Краљевску палату. Краљевска палата у Амстердаму једно је од три места у Холандији која су на располагању монарха актом Парламента. Палата је саграђена као градска скупштина током холандског златног доба у 17. веку. Ова зграда постала је краљевска палата краља Луја Наполеона а касније холандске краљевске куће. Налази се на западној страни трга Дам. Уживању у фантастичној атмосфери овог града помогло је сунце које је наше ђаке обасјавало до касних вечерњих сати, кад су се пуни утисака вратили у Хунзбрук, где су најлепше тренутке протеклог дана могли да поделе са породицама својих домаћина.

Петак, последњи дан размене, започео је спортским активностима у оближњем спотрстком центру. Ученици су уживали играјући фудбал и одбојку на песку. Након спортских активности, имали су прилику и да покажу уметничке способноси при изради логоа школе на часу ликовног. Слободно време до поласка ученици су провели са својим домаћинима.

Опроштај је као и увек био пун суза и осмеха, лепих речи али и договора и планова о поновном виђењу и дружењу у Србији.

У касним вечерњим сатима летом AirSerbia стигли смо са лепим утисцима у Београд.

Као и претходних година, програм размене је испунио постављене циљеве сарадње и двојезичне наставе, али и оставио довољно простора за слободно време и дружење деце са својим холандским другарима. Језик наставе и свих активности у току недеље био је енглески, чија је активна употреба један од основних циљева ове сарадње.

Ивана Симеуновић, наставник физике у двојезичној настави