Стручна екскурзија у Румунију

У организацији ИГЗОМ-а (Иницијални одбор за оснивање Музеја ОШ "Старина Новак"), организована је екскурзија у Румунију. Група од осам наставника кренула је касно увече 29.03.2012. на пут за румунски град Клуж и вратила се за Београд 31.03.2012.

Екскурзија је требало да постигне два циља, унапред задата Пројектом прославе јубилеја школе који је саставни део Годишњег плана школе. Прво, да се пронађе и посети једини споменик Старини Новаку на свету, и положи венац у име школе али и Србије. Друго, да се посети средња православна богословска школа Румунске православне цркве и изрази поштовање према румунском народу који је вековима неговао пијетет према овенчаном српском јунаку Старини Новаку.

У граду Клужу давне 1601. године на суров начин погубљен је, балкански јунак, Старина Новак далеко од Србије, као хришћански капетан, чувеног Михаја Храброг учествујући у Дугом рату против Османлијске царевине. Страдао је од хришћанске господе, која је у рату пре свега била заинтересована за ширење и отимање феудалних поседа (погледати детаљније историјски текст о Старини Новаку).

У Клужу, граду са великим бројем споменика, постоји импресивна статуа Бабе Новака, како га називају у суседној држави. Такође, ту је и истоимена улица као и у нашој Палилулу. Група од осам наставника наше школе, посетила је споменик, положила је венац, фотографисала се и тиме овековечила тај чин, за који се не зна да ли га је неко из Србије урадио икада пре. Спонтано, у разговору, чула се иницијатива да школа и Музеј покрену акцију подизања споменика Старини Новаку и у Србији, на заленим површинама око улица Цвијићеве, Здравка Челара..., где се некад и трг називао по чувеном јунаку.

Прелепи Клуж са својим очуваним старим грађевинама у стилу Аустро – Угарске царевине и егзотиком Трансилваније сада је напредан град у развоју. Посебну црту му дају млади људи јер је велики универзитетски центар са 50 000 студената.

Школска делегација је била срдачно примљена од митрополита господина Андреја, задржавши се у живом разговору о историји, Баба Новаку и везама православних народа Румуна и Срба. Митрополит Андреј је на крају разговора благословио српске наставнике који су му дошли у посету замоливши их да Његовом Преосвештенству Епископу Атанасију однесу вредан поклон, богато вопремњену књигу о Саборној православној цркви у Клужу.

Румунски домаћини су након сусрета са Митрополитом Андрејем, организовали обилазак њихове православне школе приредивши дирљиво појање средњошколаца у ондашњој капели њихове средње школе. Поред ученика средњошколског узраста ова православна школа образује и децу од 7 до 14 година.

Први резултати планиране сарадње наших двеју школа видеће се већ ове календарске године. Након обиласка средње школе Румунске православне цркве, наставницима ОШ Старина Новак уручен је вредан поклон – ручно рађена икона Христоса на стаклу.

Посећена је и Саборна православна црква града Клужа у чијем Музеју су неоспорни материјални докази историјских веза. У монументалној саборној цркви молитву посебно за групу српских наставника очитао је лично старешина Cristian Sonea.

Као представник домаћина, гостопримство је на најлепши начин спроводила наставница енглеског језика Maria Bogatean, која је, на наше велико задовољство, добила обавезу да у будућности одржава контакт са нашом школом.