О музеју
Догађаји

28.06.2014.
Музеј школе Старина Новак приредио је велику изложбу поводом 100 година од почетка Великог рата. Отварање изложбе је заказано за Видовдан 28.06.2014. када се традиционално деле ђачке књижице свим одељењима школе. Поставка обухвата више дефинисаних целина као што су жене у великом рату, посета прошлогодишње ученице генерације сакралним местима на Крфу, албанска голгота Србије, Гаврило Принцип, српска штампана издања о Великом рату итд.
погледајте детаљније >>
05-15.10.2012.
Заједничка изложба под називом КРАСНОПИС У СРПСКИМ ШКОЛАМА биће постављена у Музеју школе Старине Новак. Поставка ће бити изложена од петка 5. октобра до понедељка 15. октобра 2012. и обухватиће експонате које је опремио Педагошки музеј у договору са Музејем школе.
погледајте детаљније >>
Изложба „Креативна биологија“

Ћелија је тема која је спојила ученике петог, шестог и седмог разереда. Од различитих материјала ђаци су направили моделе животињске, бактеријске и биљне ћелије, али и понеки хромозом, модел ДНК, нервне ћелије... Права уметничка дела. Одабрани радови постављени су у холу школе октобра месеца 2019.

Наставнице биологије - Данијела Јукић и Биљана Ђурђевић

СРБИЈА У ДОБА НЕМАЊИЋА

У децембру, јануару и фебруару ове школске године (2017/18) историјска секција и музеј школе организовали су изложбу "Србија у доба Немањића". Изложба је посвећена осамстогодишњици крунисања краља Стефана Немањића. Део изложбе је био традиционално посвећен Дану Светог Саве.

Жеља ученика је била да се изложба временски поклопи са дуго најављиваном серијом о Немањићима, Радио-телевизије Србије. Ученик 8/1, Матија Савић, и овога пута успешно је урадио плакати за ову прилику. Приказане су книге плакати и постери о читавој династији Немањића, посебно о животу и делу Светог Саве, као и о ктиторској делатности чувене српске династије.

РЕВОЛУЦИЈЕ У ИСТОРИЈИ

У октобру и новембру месецу ове школске године (2017/18), Музеј школе је поставио изложбу “Револуције у светској историји”. Изложба је била посвећена стогодишњици Октобарске револуције у Русији.

Чланови историјске секције потрудили су се прво да објасне сам термин револуција као велики друштвени преокрет и убрзавање тока историје. Приказани су плакати, постери и књиге о револуцији у Русији као и о америчкој, француској, српској и југословенској (у току Другог светског рата). Посебно истичемо члана историјске секције, ученика 8/1, Матију Савића, који је израдио пригодни и уводни плакат изложбе.

Музеј школе ИЗЛОЖБА
Септембар-октобар 2017.

СТАРЕ ГЕОГРАФСКЕ И ИСТОРИЈСКЕ МАПЕ, АТЛАСИ, ВИЊЕТЕ И ПЛАНОВИ

Изложба музеја школе "Лужички Срби - Балкански Срби"

Крајем месеца марта 2017. Музеј ОШ „Старина Новак“, музеј наше основне школе приредио је изложбу о националној и етничкој заједници Лужичких Срба. Овај мали западнословенски народ насељава југоисток Савезне Републике Немачке у општинама Бауцен и Котбус. Какве су везе са Србијом и нашим народом и каква је њихова историја заинтересовало је школски Тим за музеј који је то пренео и на ученике.

У далеким временима раног средњег века балкански и Лужички Срби насељавају простор „Бојки“ у суседству Франачке и „Беле Хрватске.“ Ова „некрштена“ или „Бела Србија“ покрива простор данашње Лужице на додиру немачких покрајина Брандебург и Саксоније. Списи Византијског царства из 10. века говоре о два брата који су наследили на власти свога оца. Један од њих је узео половину народа и по позиву ромејскога цара Ираклија населио се у солунској области Балканског полуострва. После извесног времена српско словенско племе се одлучило на повратак у домовину. Зауставило се код Београда и у договору са Цариградом населило се за сва времена на територију западног Балкана.

Кроз столећа у нашој прадомовини одржао се народ Лужичких Срба, наше „северне браће“. Кроз повест имао је тешке тренутке. У великој мери германизован и расељаван, ипак је у савремености сачувао статус признате националне мањине Немачке. Језик им спада у оне који су на прагу нестанка. Чак су службена два језика: горњолужички и доњолужички. Има их католика и протестаната. Званични пописи говоре о 60 000 људи. Свест им је развијена и негују свој фолклор, традицију, књижевност и статус.

На изложби смо подцртали многобројне топониме у Лужицама који су скоро идентични са оним нашим на југоистоку Европе. Сличност је фрапантна. Говорили смо о истакнутим личностима лужичкогсрпског порекла и онима који су живели, посећивали и сарађивали са Србијом и Југославијом. Приказали смо где се та прадомовина Лужица уопште налази, њихове обичаје и цртице из историје, упоређујући са нашом повесницом, њихова знамења и установе које брину о националном животу мањинских Срба Лужичана. Намера школе је да оствари међународну сарадњу са школским и културним институцијама Лужичких Срба.

ХИЛАНДАР И СРПСКИ МАНАСТИРИ

изложба академског сликара Миленка Михајловића

У Галерији Музеја школе постављена је почетком децембра 2016. изложба уметничких слика академског сликара Миленка Михајловића, надахнутог пре свега Хиландаром али и другим српским манастирима. Галерија је успела да прими 12 слика импозантних формата. Све су урамљене и постављене тако да у Галерији сијају пуним сјајем.

Каталог изложбе
Насловне стране
Унутрашње стране
Улаз на ову изложбу је слободан и слике се могу погледати читавог дана док је отворена школа (уз пријављивање дежурном у холу).

С обзиром да је Миленко Михајловић отац ученице наше школе, велика је вероватноћа да посетиоци изложбе сретну и аутора заједно са сликама.

Изложбе Музеја школе на почетку 2015/16. школске године

У припреми Музеја школе су две изложбе:

  • Стогодишњица Бранка Ћопића
  • Светска година Михајла Пупина

Планиране изложбе су инспирисане јубилејима у вези са двојицом српских великана. Наиме, навршава се 100 година од рођења великог српског писца, из смутних времена, Бранка Ћопића, а Уједињене Нације прогласиле су 2015. годину за годину светског научника Михајла Пупина. Изложбе Музеја школе су само делић поштовања које је српско друштво дужно да поклони грандиозном књижевном и научном делу поменутих српских великана. Прва изложба се очекује најкасније у првој половини октобра 2015. и биће посвећена Бранку Ћопићу, а друга, посвећена Михајлу Пупину, биће постављена најкасније у току новембра.

Наставна средства од оснивања школе 1922. до данас

Опширнији извештај са ове изложбе можете погледати овде.

Изложба "70 година поводом ослобођења Београда"

Видовданска изложба

Најмлађа скамија на свету

У холу ОШ "Старина Новак", који је потпуно реконструисан и претворен у изложбени простор Музеја школе, изложена је скамија која је направљена по наруџбини школе а као верна реплика скамија које се чувају у Педагошком музеју у Београду.

Скамија Музеја школе "Старина Новак", засигурно, најмлађа је скамија на свету и бар по томе је оригинална и уникатна.

погледајте детаљније >>

Изложба посвећена Николи Тесли

Поводом годишњице смрти великог српског научника који се упокојио на православни Божић 1943. Музеј школе је на Божић 2014. приредио фото изложбу која се састојала из три целине. Прва целина је фотографски обухватала биографију Николе Тесле са свим важним детаљима његовог приватног живота. Други део изложбе представио је Теслин научни рад, док је трећа целина приказала факсимиле његових патената и бележака које је оставио.

Прилог РТС-а о Музеју