Пројекат професионалне оријентације у Србији - Сајам образовања

У среду, 25.3.2015.године ученици 8. разреда наше школе су у оквиру Пројекта Професионалне оријентације присуствовали Сајму образовања у ОШ „Филип Вишњић“ са одељењским старешином Весном Тутић и психологом Бранкицом Видановић. Захваљујући уложеном труду и љубазности домаћина и представника средњих школа, ученици су у пријатној атмосфери имали могућност да се упознају са образовним профилима седамнаест државних школа и четири приватне средње школе.

Државне школе које су се представљале свим заинтересованим ученицима су: Техничка школа Дрво-арт, Електротехничка школа „Раде Кончар“, Грађевинска школа, Средња ПТТ школа, Геодетска техничка школа, Геолошка и хидрометеоролошка школа „Милутин Миланковић“, Техничка школа за дизајн коже, Школа за дизајн текстила, Техноарт Београд, Ваздухопловна академија, Школа за негу лепоте, Пољопривредна школа са домом за ученике ПКБ, Средња туристичка школа, Фармацеутско-физиотерапеутска школа, Зуботехничка школа, Графичка школа, Седма београдска гимназија. Од приватних средњих школа ученицима су се представиле: Гимназија „Стефан Немања“, Средња школа „Доситеј“, Средња школа „Свети Сава“, Средња медицинска школа „Свети Василије Острошки“. Свака школа је имала посебну просторију у којој су представници разговарали са ученицима основних школа, информисали их о специфичностима својих школа, образовним профилима, могућностима за даље школовање и запошљавање, делили промотивни материјал, излагали неке од својих производа (прехрамбене производе, цветне аранжмане, одевне предмете), а ученици су демонстрирали и неке од вештина које су усвојили током школовања (масаже, шминкања, фризирања). Након садржајног и интересантног дружења, ученицима наше школе су остали позитивни утисци и информације које ће им бити значајне у избору будућег занимања.

У оквиру Пројекта Професионалне оријентације и у нашој школи је реализован Сајам образовања уторком у марту и априлу у библиотеци школе. Гостовали су представници средњих школа и упознавали ученике 8. разреда са карактеристикама тих школа, образовним профилима, могућностима за даље школовање и запошљавање. Том приликом су ученицима приказиване презентације и филмови, а добили су и промотивне материјале. Ученици су били у могућности да учествују у дискусији и поставе питања наставницима из средњих школа. Ученици су у великом броју присуствовали Сајму образовања заједно са одељењским старешинама Мирјаном Видовић Кубат и Весном Тутић и стручним сарадницима Бранкицом Видановић и Слађаном Луковић. Средње школе које су гостовале у нашој школи су:

  • Техничка школа Дрво-арт
  • Средња школа за информационе технологије ITHS
  • Средња медицинска школа „Милутин Миланковић“
  • Рачунарска Гимназија
  • Електротехничка школа „Стари град“
  • Средња стручна школа и гимназија при систему „Ђуро Салај“

Атмосфера са презентације Електротехничке школе „Стари град“ која се одржала у уторак, 21.4.2015.годинe.