Заједничка активност – презентације средњих школа

У оквиру пројекта Професионалне оријентације на преласку у средњу школу у МОШ школи "Старина Новак" из Београда одржан је састанак на коме су четири основне школе из локалне заједнице добиле задатак да осмисле и реализују једну заједничку активност.

Према ранијем направљеном плану активности требало је да тим сваке школе обради по једну средњу школу, уради Power Point презентацију и изведе је ученицима и наставницима осталих школа.

У "Старину" су 7.2.2013. дошли тимови и ученици остале три школе са Палилуле: "Филип Вишњић"; "Влада Аксентијевић" и "Ослободиоци Београда". Једни другима смо презентовали резултате свог рада.

"Влада Аксентијевић" и "Ослободиоци Београда" одлучили су да информације о одабраним школама добију користећи Интернет. Тако су "Ослободиоци" представили Правно пословну школу, а "Влада" две гимназије, Пету и Шесту.

Тимови "Филипа Вишњића" и "Старине Новака" посетили су одабране средње школе. "Филип Вишњић" је посетио и представио средњу стручну школу "Раде Кончар", а "Старина" је била у посети Средњој стручној школи за естетику, стил и културу тела. Презентације ове две школе биле су бурније пропраћене, јер су ученици гласно реаговали гледајући себе на фотографијама. Њихов доживљај био је интензивнији јер су били у прилици да и сами учествују у неким од представљених знања и вештина. (Девојчице су радо дозволиле полазницима Средње стручне школе за естетику, стил и културу тела да им одраде маникир!).

Поред прикупљања информација, израде Power Point презентације, ученици су се исказали у још једној вештини, а то је јавни наступ. Ми који смо их слушали и гледали, кажемо: "Браво!".

Ово је значајан корак у реализацији пројекта Професионалне оријентације на преласку у средњу школу. Ученици су били у прилици да науче како да прикупљају информације, као и које су то битне информације када је у питању избор будуће школе. Тим ОШ „Филип Вишњић“ тако је нпр. навео прошлогодишњи број бодова који је било потребно имати за уписивање одређеног смера. Такође су изнели и једну драгоцену информацију, а односи се на одређени смер након чијег завршетка следи сигурно запослење! Ниједан од четири тима није пропустио да обавести о ваннаставним активностима представљене средње школе, што су такође драгоцене информације. Након сваке презентације покретала се дискусија, ученици су постављали питања о средњим школама и добијали додатне информације.

Наше задовољство било је још веће јер су овом лепом догађају присуствовале и менторке Биљана Букинац и Слађана Живковић.

Свима се захваљујемо на учешћу и идемо даље.

Извештај о овом догађају, као и друге активности везане за професионалну оријентацију можете погледати на сајту "Професионална оријентација"

Наташа Мугоша
Проф. српског језика и књижевности